Франция ще подкрепи румънката Лаура Кодруца Кьовеши за поста на европейски главен

...
Франция ще подкрепи румънката Лаура Кодруца Кьовеши за поста на европейски главен
Коментари Харесай

Франция застава зад Кьовеши за европейски главен прокурор

Франция ще поддържа румънката Лаура Кодруца Кьовеши за поста на европейски основен прокурор. Това обяви председателят на групата на либералите " Обедини Европа "  в ЕП Дачиан Чолош, представен от електронното издание " Политико ". Част от групата са и евродепутатите от партията " Република, напред " на френския президент Еманюел Макрон. “Френското държавно управление ще осведоми Съвета на Европейски Съюз скоро, че е решило да поддържа Лаура Кодруца Кьовеши “, съобщи румънският евродепутат. Думите му получиха удостоверение и от чиновник в Елисейския замък.

Досега Париж стоеше зад френския претендент за европейски основен прокурор Жан-Франсоа Бонер. Французинът има подкрепата на Европейския съвет (правителствата), а румънката –  на Европейския парламент. Преговорите сред двете институции обаче удариха на камък напролет и те не съумяха да реализират съглашение за обединен претендент. Разговорите по въпроса останаха за есента. Преди дни румънското електронно издание " Романия джърнъл " написа, че Бонер е определен да оглави Финансовата прокуратура в родината си и това теоретично значи, че кандидатурата му за началник на новата европейска прокуратура би трябвало да бъде оттеглена. Той обаче съобщи пред " Политико ", че няма сходно желание и продължава да взе участие в конкуренцията. Новата европейска прокуратура, чиято съществена задача ще е да проверява финансови измами в Европейски Съюз, би трябвало да стартира да работи до края на идната година.  

Лаура Кьовеши няма подкрепата на държавното управление в родната си Румъния. Премиерът на страната Виорика Дънчила не стопира да напомня, че Кьовеши се отдръпна от управителния пост в Националната организация за битка с корупцията по искане на нейното държавно управление. Дънчила въпреки всичко остави отворена опцията Букурещ да застане зад румънската кандидатка, като сподели, че крайното решение ще бъде взето от ръководещата Социалдемократическа партия.

КАРЕ1 - ПЛАНОВЕ

Румъния желае да бъде хазаин на Европейската организация, която се бори с киберпрестъпността, съобщи министър председателят на страната Виорика Дънчила, представена от Digi24.ro. Европейски Съюз има сходно ведомство, което се намира в Атина, Гърция. Дънчила показа късно във вторник пред евродепутатите в Страсбург резултатите от румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз и настоя, че положителните достижения са причина Брюксел да отстрани Механизма за наблюдаване и съдействие, както и страната да влезе в Шенгенската зона.

КАРЕ 2 - САНКЦИЯ

Властта в Букурещ наложи рекордно висока санкция въз основата на Общия регламент по отношение на отбраната на данните (GDPR) - локалният регулатор наказа със 130 000 евро банката " Уникредит ", защото не е съумяла да отбрани персоналните данни на 337 000 свои клиенти и те са стигнали до " трета страна " през 2018 година Това е втората най-висока санкция по GDPR след наложената от Полша глоба в размер на 220 000 евро. Преди дни Великобритания санкции с 202 млн. евро  " Бритиш еъруейз ", само че компанията към момента може да се апелира.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР